Hovězí guláš s tuřínem

 

Suroviny

  • 150 g cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 4 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g hovězího masa (kližky)
  • 500-700 ml vývaru/vody
  • solný květ Natural
  • 3 česneky
  • 1 lžíce majoránky
  • solný květ Ibišek
  • pepř
  • 1 větší tuřín
  • čerstvá petrželka
  • červená cibule
  • chilli olivový olej

Postup

  1. Na sádle do karamelova orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku.
  2. Přidáme koření, rajčatový protlak, dobře promícháme a celý základ zlehka opečeme tak, aby koření nezhořklo a rajčatový protlak zesládl. Zabere to asi 3 minuty.
  3. Přidáme hovězí maso nakrájené na asi 2 cm kousky a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo ze všech stran.
  4. Přilijeme vývar/vodu, dochutíme jemně solným květem a pepřem, přiklopíme poklicí a vaříme na mírném stupni asi dvě hodiny, dokud kližka nepovolí a maso se lehce nerozpadá. Občas kontrolujeme a odspodu promícháme, případně znovu podlijeme trochou tekutiny.
  5. Utřeme česnek se solí a majoránkou a guláš dochutíme.
  6. Oloupeme a na větší kostky nakrájíme tuřín a vše přidáme k masu. Vaříme ještě asi 30 minut do změknutí zeleniny.
  7. Servírujeme s čerstvou petrželkou, červenou cibulí, dochucené solným květem s Ibiškem a pikantním chilli olivovým olejem.