Vegetariánský boršč

 

Suroviny

  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 1/4 červeného zelí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 5 hub šitake
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 lžíce cukru muscovado
  • 3/4 lžičky solného květu Červená řepa
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky koriandrových semínek
  • 1/2 badyánu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 300 ml vody ze sušených hub
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 200 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 200 g vařené červené řepy
  • 400 g vařených máslových fazolí
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • čerstvý pepř
  • čerstvý kopr
  • řecký jogurt
  • chilli olivový olej

Postup

  1. Mrkev a řapíkatý celer nakrájený na půlměcíčky a zelí na proužky zarestujte na olivovém oleji. Potrvá to asi 7 minut.
  2. Cibuli nakrájenou na kostičky přidejte až později, ať se nespálí, pokračujte v opékání dalších 5 minut.
  3. Sušené šitake zalijte 300 ml horké vody a nechte houby změknout, pak je nakrájejte na plátky.
  4. K restovanému zeleninovému základu přidejte rajčatový protlak, cukr a sůl a lehce opečte. Zabere to asi 2-3 minutky.
  5. Přidejte koření a nechte ho rozvonět, potrvá to asi 2 minuty.
  6. Přilijte vodu ze sušených hub, zeleninový vývar a rajčata a vařte asi 20 minut.
  7. Přidejte nakrájenou vařenou řepu na kostičky a máslové fazole. Vařte dalších 10 minut.
  8. Polévku dochuťte octem, čerstvým pepřem, případně solným květem, ozdobte čerstvým koprem a řeckým jogurtem.

TIP

Bez řeckého jogurtu je celý pokrm veganský.