Jak poznat pravý solný květ?

Fleur de Sel (ve francouzštině) nebo Flor de Sal (také v portugalštině, španělštině a katalánštině) je sůl, která se formuje jako tenká, jemná kůra na povrchu mořské vody, během toho jak se odpařuje. V češtině je označován jako solný květ dle květinových vzorů krystalů v solné kůře. Solný květ je jedinečný svou křupavostí a vyváženou, lehce nasládlou chutí zvýrazňující přirozenou chuť pokrmů. Aby solný květ mohl plně rozvinout své aroma, doporučujeme sůl přidávat do již hotových pokrmů, nikoliv během vaření. 

Flor de Sal d' Es Trenc patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Je nejkvalitnější ze všech solí vůbec, protože pochází z chráněné krajinné oblasti Mallorky, z průzračně čisté vody. Dokonce se v její salinách usazuje velmi vzácná bakterie, která způsobuje zbarvení vody na růžovo. Proto nemá solný květ jasně bílou barvu, ale spíš narůžovělou.

Pravý Solný květ - Flor de Sal d' Es Trenc:

✔ sbírá se zásadně ručně z povrchu mořské vody, z chráněné krajinné oblasti Mallorky

 má narůžovělou barvu

používá se jako koření na dochucení jídla, před podáváním

 obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků,  2 krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku

 označována jako “královna solí“, nebo také jako “kaviár mezi solemi”

 
To nejlepší z moře na vašem talíři

Solný květ vykvétá na povrchu solných jezírek a vytváří zde solnou krustu v podobě rozmanitých květů, které kromě soli obsahují řadu tělu prospěšných minerálů a stopových prvků. Sbírá se pouze v případě, když je velmi slunečno, sucho a fouká pomalý a stabilní vítr. Kvůli povaze svého vzniku se Flor de Sal vyrábí v malém množství. Kvůli tomuto a pracovně náročnému způsobu, jakým se sklízí, je Flor de Sal nejdražší ze solí.

Sůl má také mnohem vyšší množství vlhkosti než běžná sůl, což umožňuje, aby se krystaly slepily ve formě podobné sněhové vločce. Vlhkost znamená, že se Flor de Sal nerozpustí hned na vašem jazyku, takže chuť přetrvává. Minerály, jako je vápník a chlorid hořečnatý, ji dodávají komplexnější chuť. Obsah chloridu sodného je velmi nizký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky těmto minerálům je chuť Flor de Sal ještě slanější než chuť běžné soli a dodává jí to, co bylo popsáno jako chuť moře.

Ručně sbíraná ze solných jezírek

Flor de Sal d´es Trenc je nejvzácnější solí ve Středomoří a bezpochyby jedním z nejdůležitějších produktů ostrova Mallorka. V létě je počasí ideální pro sklizeň a vydrží jen několik dní. Aby se zachovaly cenné krystaly soli, vrchní vrstva se ručně sklízí tak, aby se co nejopatrněji škrábaly hráběmi. 

Na Mallorce však sůl není jen sůl. Po vysušení je Flor de Sal dochucena středomořskými bylinkami a kořením. Ostrovní příchutě, jako je pomeranč, citron, ibišek, černá oliva, levandule a rozmarýn, jí dodávají tento zvláštní nádech.Všechny přísady jsou čerstvé a přírodní.

Již Féničané a Římané oceňovali toto bílé zlato Středomoří. Proces sklizně na salinách Es Trenc ve skutečnosti zůstal posledních 2000 let téměř stejný. Flor de Sal je dodnes darem ze Středomoří, protože každé zrno má svou vlastní vůni a léčivou sílu.

 

Ocenění v několika prestižních soutěží

Great taste 2014
Great Taste 2014
***
EU organic
EU organic
Gulfood awards winner 2010
Best new health food or beverage ingredient
Gulfood awards winner 2010
Best packaging innovation

Mohli jste nás vidět v těchto médiích

Nova
Česká televize
Apetit
Forbes