Popis
Rooibos, neboli Čajovec, roste pouze na malém území v provincii Západní Kapsko. Rostlina se vysazuje v únoru až březnu. První sklizeň je za půl roku. Listy procházejí oxidací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Tento čaj má močopudné účinky, má vliv na lepší spalování tuků v organismu a mírně ovlivňuje pocit hladu v mozku.V rooibos lze nalézt dva flavonoidy, kvercetin a luteolin, které jsou známy pro své kvality při terapii rakoviny. Má příznivé účinky na pleť, obsahuje množství stopových prvků a jiných tělu prospěšných látek. Nápoj má protialergické účinky, zmírňuje křeče. Rooibos blahodárně působí na játra, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při zácpě, může se používat jako podpůrný lék při různých kožních onemocnění, posiluje činnost imunitního systému. Flavonoidy obsažené v rooibosu působí jako antioxidant - likvidují volné kyslíkové radikály, má též protirakovinné účinky a působí proti srdečním a cévním obtížím.
Příprava: 1sáček/1šálek - 90 °C převařená voda, louhujte 5 min. Množství až 5-8 šálků denně. Doporučujeme se lžičkou medu a trochou bio citronové šťávy.