Chřestový krém s jáhlami

 

5 porcí

Suroviny

  • ½ kg bílého chřestu
  • 3 lžíce jáhel
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší brambory /80g/
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • Solný květ pomeranč-chilli
  • čerstvé bylinky na zdobení (tymián, pažitka)
  • panenský olej Azada česnek

Postup

  1. Chřest omyjeme, odřízneme spodní 2 cm, následně oloupeme, špičky také odřízneme a dáme stranou. Spodní odřezky a slupky vložíme do hrnce zalijeme 600 ml vody a 30 minut vyvaříme (můžete přidat i kousek mrkve a cibule aby byl vývar silnější a chutnější).
  2. Jáhly spaříme vroucí vodou a necháme v malém sítku okapat.
  3. Do většího hrnce s rozehřátým olejem vložíme na jemno nakrájenou cibulku, kterou restujeme do růžova, následně na chvíli orestujeme na hrubo nasekaný česnek. Vsypeme jáhly, které také chvíli orestujeme. Vlijeme víno které necháme minutku povařit.
  4. Zalijeme vycezeným vývarem s odřezku, přidáme 500 ml vody, oloupaný a na kostičky nakrájený brambor, sůl, bobkový list, přivedeme k varu a asi 15 minut pod pokličkou pozvolna povaříme.
  5. Vsypme na kolečka nakrájené středy chřestu a opět 15 minut povaříme.
  6. Vyndáme bobkový list, vsypeme lžičku čerstvého tymiánu bez stonků, 1-2 lžičky solného květu dle potřeby a rozmixujeme tyčovým mixerem. Postupně přiléváme smetanu, dle potřeby můžete přilít i trochu vody na rozředění. Špičky chřestu 2 minuty povaříme v osolené vodě.
  7. Polévku vlijeme na talíř, ozdobíme špičkami chřestu, posypeme tymiánem nebo čerstvě nakrájenou pažitkou.