Fazolová bramboračka s hlívou

 

Suroviny

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje (na vaření)
  • 2 hrsti hlívy ústřičné
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1/2 lžičky panenské mořské soli
  • 1 brambora
  • 240 g vařených/sterilovaných bílých fazolí
  • 1 lžíce majoránky
  • houbový solný květ

Postup

  1. Řapíkatý celer, oloupanou mrkev a cibuli nakrájejte na stejně velké drobné kostičky.
  2. Na olivovém oleji orestujte do sklovata celer, mrkev a cibulku. Zabere to na mírném stupni asi 5 minut.
  3. Pak přidejte na kostičky nakrájenou hlívu, lehce osolte, přidejte kmín a restujte dalších 5 minut, do zlatova.
  4. Nakonec do základu prolisujte česnek. Promíchejte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  5. Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a osolte zbytkem soli, podle chuti. Vařte asi 10-15 minut, do změknutí brambor.
  6. Přihoďte vařené fazole, prohřejte, dochuťte majoránkou a podávejte. Solný květ s houbami použijte jako dochucovadlo na úplný závěr, do polévky v talíři.