Suroviny
- 100 g pohankových krup
- Solný květ se sušenými houbami
- 2 malé lilky
- 1 červená kapie
- extra panenský olivový olej Azada
- ½ červené cibule
- 3 hrsti rukoly
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- čerstvá pažitka
- hrst slunečnicových semínek
Postup
- Pohanku propláchneme, zalijeme 3 dcl vody, přivedeme k varu, vaříme na mírném ohni 10 minut, scedíme, vmícháme 1 lžičku solného květu a necháme pod pokličkou asi 15 minut dojít. Vsypeme do větší mísy a necháme vychladnout.
- Lilek a papriky nakrájíme na menší kostky, opět zlehka osolíme solným květem, polijeme olejem a pečeme v předem rozehřáté troubě na 200°C do změknutí asi 30 minut, také necháme vychladnout. (Můžete také péct pod vrchním grilem, hlídejte však aby se zelenina nepřipálila).
- Pečenou zeleninu vsypeme k pohance, přidáme na jemno nakrájenu cibuli, omytou natrhanou rukolu, utřený česnek, zastříkneme citronem a zamícháme. Nakonec vmícháme na jemno nakrájenou pažitku a semínka (ty je dobré předem opražit na suché pánvi), opět zamícháme, dle potřeby zalijeme trochou oleje.
TIP
Do salátu se také hodí čerstvá nebo sušená rajčátka, pažitku lze nahradit petrželkou či bazalkou.