Suroviny
- 350 g dýně (hokkaido)
- olivový olej
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 1,5 lžičky solného květu s provensálskými bylinkami
- 1 lžíce chilli oleje
Postup
- Omytou dýni oloupejte a nakrájejte na tenhle plátky a ty na menší kousky asi o velikosti 20 koruny.
- Rozehřejte větší množství olivového oleje a dýni v něm ponořenou konfitujte do zlatova. Zabere to asi 15 minut. TIP: Díky tomu celý pokrm získá fantastickou chuť a zachová si šťavnatost. Zbytek oleje můžete navíc použít na další vaření. Uchovávejte ho v lednici a mějte na paměti, že má navíc dýňové aroma.
- Rozkvedlejte 3 vejce.
- Přes cedník slijte dýňové plátky, odeberte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm cibulku do zlatova, přidejte česnek, promíchejte, pak přihoďte konfitovanou dýni, osolte, dobře promíchejte a přilijte vejce. Stěrkou vše opatrně míchejte od kraje ke středu pánvičky (průměr 16 cm) proto, aby se syrové vejce vždy dostalo ke styku s horkou pánví, jako při přípravě omelety, a postupně se „načechralo“ a uvařilo.
- Jakmile se tortilla napovrchu zatáhne vezměte si talíř, přiklopte jím pánev, vyklopte na ni rychle omeletu a opačnou stranou (syrovou) ji přesuňte zpět do pánvičky a opečte ji z druhé strany do karamelova.
- Podávejte za tepla i vychladlou zakápnutou chilli olejem.
TIP
Tortillu můžete vyrobit tradičně z brambor, anebo z patizónu a tuřínu.