Suroviny
- 1 kg zralých švestek (bez pecek)
- 5 lžic javorového sirupu
- 2 cl amaretta
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička čerstvé kůry z neošetřeného pomeranče
- 1 lžíce perníkového koření
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 100 g drcených vloček
- 150 g drcených mandlí
- 3 lžíce cukru muscovado
- 1 lžíce skořice
- 2 špetky solného květu Ibišek
- 100 g másla
Postup
- Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Přilijte k nim javorový sirup, amaretto, pomerančovou šťávu i kůru, přisypte perníkové koření a škrob a vše dobře promíchejte. Nechte odpočinout pár minut.
- Zatím si připravte posypku smícháním drcených vloček, mandlí, cukru, skořice, solného květu a změklého másla. Mezi prsty promněte do drobných sypkých hrudek.
- Švestky zasypte drobenkou a v zapékací míse o průměru 28 cm pečte v předehřáté troubě asi 30 minut na 200°C.
TIP
Místo švestek můžete použít různé sezónní ovoce, pohrát si s kořením i druhem ořechů. Objevujte nové kombinace, je to zábava!