Perníkový švestkový crumble

 

Suroviny

  • 1 kg zralých švestek (bez pecek)
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 2 cl amaretta
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička čerstvé kůry z neošetřeného pomeranče
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 100 g drcených vloček
  • 150 g drcených mandlí
  • 3 lžíce cukru muscovado
  • 1 lžíce skořice
  • 2 špetky solného květu Ibišek
  • 100 g másla

Postup

  1. Omyté švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny.
  2. Přilijte k nim javorový sirup, amaretto, pomerančovou šťávu i kůru, přisypte perníkové koření a škrob a vše dobře promíchejte. Nechte odpočinout pár minut.
  3. Zatím si připravte posypku smícháním drcených vloček, mandlí, cukru, skořice, solného květu a změklého másla. Mezi prsty promněte do drobných sypkých hrudek.
  4. Švestky zasypte drobenkou a v zapékací míse o průměru 28 cm pečte v předehřáté troubě asi 30 minut na 200°C.

TIP

Místo švestek můžete použít různé sezónní ovoce, pohrát si s kořením i druhem ořechů. Objevujte nové kombinace, je to zábava!