Nádivka s cizrnou s masem i bez

Nádivka s cizrnou

 

Suroviny

  • 4 starší kousky pečiva (rohlíky/housky/celozrnné…)
  • (strouhanka a máslo na vysypání formy, pokud je to potřeba)
  • 350 ml mléka
  • 1 cibule
  • prémiového olivového oleje AZADA
  • (100 g slaniny, nemusí být)
  • 4 vejce
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 80 g plátků mandlí
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 120 g vařené cizrny
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • mořská sůl a solný květ
  • pepř

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C a zapékací mísu vymažte a vysypte strouhankou.
  2. Pečivo nakrájejte na kostičky, přendejte do misky a zalijte mlékem, aby se nasákly. Promíchejte, aby se všechna tekutina vstřebala a pečivo neleželo jen napůl namočené ve zbytku mléka.
  3. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujte do sklovata na olivovém oleji. Pokud budete přidávat slaninu, přihoďte ji nakrájenou na kostičky k cibuli a společně opékejte do zlatova. Pokud ne, cibulku nechte zkaramelizovat samotnou. Vše přidejte k pečivu do mísy.
  4. Přihoďte i nasekané býlí, zlehka a na sucho opečené plátky mandlí a semínka, žloutky i (půlku plechovky) vařené cizrny. A zamíchejte.
  5. Pevný sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli postupně a na několikrát jemně zapracujte do směsi a dochucenou nádivku solí, čerstvě namletým pepřem i muškátovým oříškem přesuňte do předem vymazané formy vysypané strouhankou, pokud je to potřeba.
  6. Zasypte ještě hrstí neopražených mandlových plátků a pečte na 180°C dokud nádivka napovrchu nezezlátne. Potrvá to asi 40 minut.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz