Suroviny
- 4 starší kousky pečiva (rohlíky/housky/celozrnné…)
- (strouhanka a máslo na vysypání formy, pokud je to potřeba)
- 350 ml mléka
- 1 cibule
- prémiového olivového oleje AZADA
- (100 g slaniny, nemusí být)
- 4 vejce
- 2 hrsti mladých kopřiv
- 1 hrst medvědího česneku
- 80 g plátků mandlí
- 20 g slunečnicových semínek
- 120 g vařené cizrny
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- mořská sůl a solný květ
- pepř
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 °C a zapékací mísu vymažte a vysypte strouhankou.
- Pečivo nakrájejte na kostičky, přendejte do misky a zalijte mlékem, aby se nasákly. Promíchejte, aby se všechna tekutina vstřebala a pečivo neleželo jen napůl namočené ve zbytku mléka.
- Cibuli nakrájenou na kostičky orestujte do sklovata na olivovém oleji. Pokud budete přidávat slaninu, přihoďte ji nakrájenou na kostičky k cibuli a společně opékejte do zlatova. Pokud ne, cibulku nechte zkaramelizovat samotnou. Vše přidejte k pečivu do mísy.
- Přihoďte i nasekané býlí, zlehka a na sucho opečené plátky mandlí a semínka, žloutky i (půlku plechovky) vařené cizrny. A zamíchejte.
- Pevný sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli postupně a na několikrát jemně zapracujte do směsi a dochucenou nádivku solí, čerstvě namletým pepřem i muškátovým oříškem přesuňte do předem vymazané formy vysypané strouhankou, pokud je to potřeba.
- Zasypte ještě hrstí neopražených mandlových plátků a pečte na 180°C dokud nádivka napovrchu nezezlátne. Potrvá to asi 40 minut.