Steak s uzeným solným květem

 

Suroviny

Steak s uzeným solným květem
  • 2 steaky z vyzrálého hovězího masa (rib eye steak)
  • panenská mořská sůl Natural Mallorca
  • olej
  • uzený solný květ Natural Mallorca
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce majonézy
Chimichurri s uzeným solným květem Natural Mallorca
  • 1 svazek hladkolisté petržele
  • 1 chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce limetové šťávy z 1/2 limety
  • 40 ml červeného vinného octa
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky uzeného solného květu
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Maso posolte z obou stran panenskou mořskou solí. Tím dojde ve svalovině k rozprostření soli a „zakonzervování“ vláhy, díky které bude steak maximálně šťavnatý a „křupavý". Chce to ale čas, proto je potřeba udělat to ideálně den nebo alespoň půl dne předem. Pak ho zabalte a uložte do lednice v zóně s 0°– 2°C. Pokud čas nemáte, maso nesolte, jen ho osušte. Než budete maso grilovat, nechte ho temperovat na pokojovou teplotu, tzn. nechte ho odležet na lince alespoň hodinu před vařením
  2. Ideálně půl dne předem si připravte chimichurri salsu, aby se stihla rozvonět. Nakrájejte petrželku, nasekejte chilli a česnek bez vnitřního klíčku nadrobno a smíchejte se všemi odměřenými ingrediencemi v zelenou „omáčku“.
  3. Maso osušte papírovou utěrkou z obou stran a potřete ho olejem. Rozehřejte pánev na střední stupeň a maso opékejte nejprve z jedné a potom z druhé strany. Podle tloušťky masa a vlastní preference (míry propečení) opékejte steak tak dlouho, dokud nebudete spokojení. Pro kontrolu použijte vlastní prsty a naučte se cítit svalovou odezvu masa anebo sáhněte po teploměru. Při větší tloušťce masa otáčejte v intervalu po jedné minutě, případně nechte steak dojít v troubě. Při teplotě 130°C to potrvá asi 12–15 minut pro úpravu medium, kdy vnitřní teplota masa dosahuje 58°C. .
  4. Maso pak nechte odpočinout na mřížce pod alobalem, který na několika místech protrhněte, aby se nezapařilo. Maso jednou během odpočinku otočte. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, osolte uzeným solným květem, opepřete a servírujte s trochou majonézy a chimichurri salsou.