Ovesné tahini sušenky s hořkou čokoládou

 

Suroviny

  • 100 másla
  • 150 g tahini
  • 100 g panely (tmavého cukru)
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • 180 g drcených vloček
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 180 g hořké čokolády
  • hrubozrnná sůl na posypání

Postup

  1. Změklé máslo, sezamovou pastu tahini a tmavý cukr utřete do hladkého krému v robotu s plochým šlehačem (lopatkou). Potrvá to asi 5 minut při střední rychlosti.
  2. Přidejte dvě celá vejce a vyšlehejte stejnou metlou po dobu dalších 5 minut v nadýchanou směs.
  3. Smíchejte vločky, koření a prášek do pečiva i sodu v míse bokem, promíchejte vidličkou.
  4. Sypkou směs postupně přisypávejte a zapracujte do krému pomocí robotu a na závěr přidejte čokoládu nasekanou na kousky (anebo čokoládové pecky), promíchejte při pomalém chodu naposledy v robotu.
  5. Vzniklé těsto na sušenky zabalte do pečicího papíru anebo potravinové folie tak, aby vznikl váleček a dejte na cca hodinu zatuhnout do mrazáku.
  6. Na plechy vystlané pečicím papírem nakrájejte z těsta asi centimetr tlustá kolečka. Nemusíte je nijak upravovat, těsto při pečení změkne, lehce se rozteče a tvar se doladí sám. Těsto by mělo vystačit na asi 14 sušenek.
  7. Sušenky pečte asi 15 minut na 170 °C dozlatova.