Batátový čokoládový dort s krémem se slaným karamelem a borůvkami

 

Suroviny

Na dort:

  • 90 g batáty
  • 2 lžíce tuhé části z kokosového mléka
  • 110 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 170 g celozrnné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky panenské mořské soli
  • 1 lžička skořice
  • 120 g oblíbené čokolády

Na slaný karamel:

  • 150 g cukru
  • 3 lžíce vody
  • 60 g másla
  • 200 ml 31% smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky solného květu

Na krém:

  • 100 g másla
  • cukr moučka podle chuti
  • 400 g mascarpone
  • 200 g slaného karamelu

Postup

  1. Připravte si batátové pyré. Do osolené vody dejte vařit oloupanou batátu na kostičky. Až bude měkká, slijte vodu, přidejte kokosovou hmotu a vidličkou rozmačkejte do pyré.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladkého krému, přidejte dvě vejce a znovu vyšlehejte.
  3. Prosátou celozrnnou mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva, sodou, skořicí i se solí a dobře promíchejte lžící.
  4. Rozehřejte si čokoládu nad vodní lázní a nechte ji zchládnout ke 30°C max.
  5. Do vyšlehaného základu mokrých surovin přidejte vychladlé batátové pyré, vanilkový extrakt a pomalu pokračujte v mísení. Postupně zašlehávejte po lžících suchou směs s moukou. Na závěr přimíchejte vychladlou tekutou čokoládu.
  6. Těsto nalijte do formy o průměru 18°C vystlané pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na horní a spodní ohřev při 170°C asi 45 minut. Dokud dort nevyběhne a těsto se při zkoušce špejlí – zapíchnuté do těsta – na ni nelepí.
  7. Připravte si slaný karamel. Cukr s vodou dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu, kontrolujte, dokud není cukr lehce nahnědlý (nemíchejte!) a voní po karamelu. Pak stáhněte z plotny, přidejte k cukrovému rozvaru máslo, zamíchejte metličkou, vraťte na plotnu a přidejte smetanu pokojové teploty. Prudce šlehejte, budou se tvořit bubliny, tak se nelekněte a buďte opatrní, ať se nepocákáte. Přisypte sůl, promíchejte a dejte vychladit.

    Připravte si krém. Změklé máslo pokojové teploty vyšlehejte se dvěma lžícemi moučkového cukru. Potrvá to asi 15 minut. Pak postupně po lžících zašlehávejte mascarpone pokojové teploty (na to opravdu pozor, jinak se vám krém srazí!). Potom zašlehejte po lžících postupně vychladlý karamel a dochuťte případně cukrem. Krém dejte do zdobícího sáčku se zdobící špičkou podle libosti. Nedávejte krém v sáčku do lednice, zatuhnul by vám a nešlo by s ním pracovat, snažte se ale při výrobě příliš neotálet.
  8. Vychladlý dortový korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, spodní potřete zbytkem slaného karamelu, na něj natřete část krému. Půjde vám to dobře, když sáčkem vytlačíte na karamel krémem spirálu vedenou od středu směrem ven. Klidně ve dvou vrstvách. Pak položte na krém vrchní část dortu a lehce přimáčkněte. Objeďte sáčkem s krémem mezeru, která mezi korpusy dortu vznikla a cukrářskou kartou/paletkou anebo nožem uhlaďte. Dejte zatuhnout na chvilku do mrazáku/lednice. Postup opakujte, pokud vám krém v mezeře neulpěl tak dobře, jak byste chtěli. Na vychlazeném dortu vám krém bude držet lépe.
  9. Zdobící špičkou dle libosti nastříkejte na dort kudrlinky a do jejich středu vždy vtlačte jednu borůvku. Nechte zatuhnout v lednici alespoň 3 hodiny, a pak podávejte. Ať se chutě promísí a dort má patřičnou chuť.

TIP

Na ozdobu dortu můžete použít jakékoliv bobulovité ovoce. Třeba borůvky.

TIP

Pokud si nejste jistí použitím cukrářské špičky (nevíte jak která kreslí), mějte krém v jednom cukrářském sáčku bez zdobící špičky (jen ji nezapomeňte, až bude čas ustřihnout). Po ruce pak mějte druhý sáček, kde špičky vždy můžete měnit. Krém stříkejte proto vždy na čistý talíř, abyste ho případně mohli zpět vrátit do sáčku a zbytečně jím neplýtvali.