Čočkový salát s dýní po asijsku

 

Suroviny

  • 150 g čočky beluga
  • 1/2 dýně hokaido
  • 1/2 cibule
  • 1 česnek
  • 70 g rukoly
  • 1 lžíce růžového pepře
  • 1/4 lžičky solného květu Srí lanka
  • 1 lžíce černého sezamu
  • 1 lžíce praženého bílého sezamu
  • olivový olej na vaření

Na zálivku:

  • 3 lžíce sojové omáčky tamari
  • 1,5 lžíce vinného octa (balsamico)
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička chilli oleje

Postup

  1. Namočte čočku ideálně přes noc, pak slijte vodu a uvařte ji v čerstvé osolené vodě „na skus". Zabere to asi 10-13 minut a bude tak lépe stravitelná. Pokud nemáte čas na namáčení předem, čočku jen umyjte pod studenou vodou, a vařte cca 18 minut.
  2. Vydlabanou dýni nakrájejte na plátky, posolte solným květem Srí lanka, zacákněte olejem a opečte je v předehřáté troubě při 200°C. Potrvá to, podle velikosti dýně, asi 15 minut.
  3. Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí a důkladným protřepáním třeba v menší zavařovací sklenici.
  4. Na troše oleje orestujte do zlatova na kostičky nakrájenou cibulku a pak přidejte ke konci i česnek nadrobno, ať se nepřipálí. Potom přisypte čočku a dochuťte solným květem Srí lanka, promíchejte.
  5. Ochucenou čočku smíchejte s dýní, čerstvou rukolou, promíchejte vše v míse se zálivkou a na talíři každou porci dozdobte a dochuťte růžovým pepřem a oběma sezamy.