Vánoční houbový kuba z jahel

 

Na 4 porce

Suroviny

  • 4 hrsti sušených hub
  • 250 ml loupaných jahel
  • 500-600 ml zeleninového vývaru (vody)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 lžíce sušené majoránky
  • Solný květ Houby / Natural
  • čerstvý pepř
  • (čerstvá majoránka)

Postup

  1. Sušené houby zalijte horkou vodou tak, aby byly všechny ponořené a změkly. Potrvá to asi půl hodiny.
  2. Jáhly propláchněte vodou a v poměru cca 1:2 (1 díl jahel na dva díly tekutiny) uvařte na skus v osoleném vývaru/vodě. Zabere to asi 12-15 minut.
  3. Na rozehřátém tuku orestujte cibulku do zlatova. To potrvá asi 10-12 minut.
  4. Pak přidejte jáhly, dobře promíchejte, přisypte houby (větší kousky pokrájejte), prolisujte česnek a znovu promíchejte, zlehka opečte, a potom podlijte vodou z hub podle potřeby. To jídlo obohatí o důležité aroma.
  5. Přisypte v rukách promnutou sušenou majoránku, osolte, promíchejte a přendejte do vymazaného pekáčku trochou tuku.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.
  7. Kubu můžete dozdobit čerstvou bylinkou a pepřem.
  8. Na závěr dochuťte Solným květem Natural.