Blízkovýchodní šakšuka

 

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 paprika (sladká kapie)
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/4 lžičky sladké papriky
  • 1/4 lžičky mletého koriandru
  • olivový olej
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 6 vajec
  • chilli olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • solný květ Ibišek/Srí Lanka
  • čerstvý koriandr
  • (1/2 avokáda + limetová šťáva)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku na podobně velké kousky.
  2. Na lžíci olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte papriku a orestujte dozlatova spolu s kořením.
  3. Přilijte rajčata a provařte. Potrvá to asi 5 minut.
  4. V paprikovo-rajčatovém voňavém základu udělejte vařečkou důlky a rozklepněte do nich celá vejce.
  5. Vejce zlehka zatáhněte do „hnilička“ v rozehřáté troubě na 130°C. Zabere to asi 2 minutky.
  6. Na závěr zakápněte chilli olejem, osolte solným květem, přidejte čerstvě namletý pepř i koriandr.
  7. Pánev můžete dozdobit nakrájeným avokádem na plátky, zastříknuté limetovou šťávou.

TIP

Podávejte k víkendovému branči nebo k večeři v kombinaci např. s hummusem.