Srnčí ragú alla Bolognese

 

Suroviny

  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 50 ml olivového oleje
  • 150 g pancetty
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 300 g (mleté) srnčí kýty
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • solný květ s provensálskými bylinkami
  • čerstvě mletý pepř
  • 300 g špaget
  • čerstvá bazalka
  • bazalkový olivový olej
  • parmezán

Postup

  1. Cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájejte na stejně velké kostičky.
  2. Na olivovém oleji orestujte nejprve slaninu, pak mrkev s celerem, nakonec přidejte cibuli a vytvořte voňavý do karamelova opečený základ. Potrvá to asi 10 minut.
  3. Přidejte muškátový oříšek, promíchejte, nechte rozvonět a přihoďte mleté maso, které co nejlépe rozdělte vařečkou na co nejmenší kousky. Zprudka orestujte. Zabere to asi 3-5 minut.
  4. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol (to ucítíte), přidejte krájená rajčata, dochuťte zlehka solným květem i pepřem a na mírném stupni nechte alespoň 3 hodiny probublávat pod poklicí za občasného míchání a podlévání vodou, pokud bude třeba. Na závěr dochuťte solným květem a pepřem.
  5. Uvařte špagety dle návodu.
  6. Až bude ragú hotové, promíchejte s pastou (se špagetami) a dozdobte čerstvou bazalkou, bazalkovým olejem a hoblinkami parmezánu.