Cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájejte na stejně velké kostičky.
Na olivovém oleji orestujte nejprve slaninu, pak mrkev s celerem, nakonec přidejte cibuli a vytvořte voňavý do karamelova opečený základ. Potrvá to asi 10 minut.
Přidejte muškátový oříšek, promíchejte, nechte rozvonět a přihoďte mleté maso, které co nejlépe rozdělte vařečkou na co nejmenší kousky. Zprudka orestujte. Zabere to asi 3-5 minut.
Přilijte víno, nechte odpařit alkohol (to ucítíte), přidejte krájená rajčata, dochuťte zlehka solným květem i pepřem a na mírném stupni nechte alespoň 3 hodiny probublávat pod poklicí za občasného míchání a podlévání vodou, pokud bude třeba. Na závěr dochuťte solným květem a pepřem.
Uvařte špagety dle návodu.
Až bude ragú hotové, promíchejte s pastou (se špagetami) a dozdobte čerstvou bazalkou, bazalkovým olejem a hoblinkami parmezánu.