Broskvový koláč s mandlovým krémem “Frangipane”

 

Suroviny

Suroviny na “marcipánovou” náplň:

  • 130 g másla 
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g mandlové mouky
  • 50 g celozrnné (špaldové) mouky
  • 7 cl amaretta
  • 6 menších broskví 
  • 1 špetka solného květu Ibišek
  • (moučkový cukr na posypání)

Postup

Neprve vytvořte těsto na korpus.

  1. Smíchejte celozrnnou a mandlovou mouku a na menší kousky nakrájené máslo pokojové teploty, cukr i sůl a prsty vytvořte sypkou drobenku.
  2. Přidejte dvě celá vejce a spojte v kompaktní těsto. Dejte na hodinu do lednice zabalené do potravinové folie.
  3. Máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem do nadýchaného krému, přidejte vejce a znovu šlehejte do krému, přisypte a zašlehejte postupně mouky i sůl a na závěr přilijte a promíchejte s amarettem.
  4. Rozehřejte troubu na 170°C a těsto z lednice vyválejte na tloušťku asi půl centimetru. Pomocí nabalení na váleček překryjte těstem vymazanou (keramickou) formu o průměru 24 cm. Korpus předpečte, bude vám stačit 10 minut.
  5. Přebytečné okraje odřízněte nožem a zužitkujte je třeba tak, že z nich vytvarujete lístečky jako vidíte na fotce. Stačí těsto znovu spojit, vyválet do stejné tloušťky, požadovaný tvar vyříznout nožem a dokreslit tupou (řapík) i ostrou (žilnatina) stranou nože.
  6. Na předpečený korpus rovnoměrně rozprostřete mandlovou náplň a na ní poklaďte na plátky nakrájené půlky broskví. Pečte 20 minut, pak koláč z trouby vyndejte, ozdobte ho lístky a dopékejte do zlatova dalších 15-20 minut.
  7. Koláč můžete při servírování zaprášit moučkovým cukrem.

TIP

Koláč skvěle funguje se sladkokyselým ovocem jako jsou meruňky, jablka, švestky, blumy, špendlíky…