Suroviny
- 150 g cibule
- 2 lžíce sádla
- 4 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g hovězího masa (kližky)
- 500-700 ml vývaru/vody
- solný květ Natural
- 3 česneky
- 1 lžíce majoránky
- solný květ Ibišek
- pepř
- 1 větší tuřín
- čerstvá petrželka
- červená cibule
- chilli olivový olej
Postup
- Na sádle do karamelova orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku.
- Přidáme koření, rajčatový protlak, dobře promícháme a celý základ zlehka opečeme tak, aby koření nezhořklo a rajčatový protlak zesládl. Zabere to asi 3 minuty.
- Přidáme hovězí maso nakrájené na asi 2 cm kousky a zprudka orestujeme, aby se zatáhlo ze všech stran.
- Přilijeme vývar/vodu, dochutíme jemně solným květem a pepřem, přiklopíme poklicí a vaříme na mírném stupni asi dvě hodiny, dokud kližka nepovolí a maso se lehce nerozpadá. Občas kontrolujeme a odspodu promícháme, případně znovu podlijeme trochou tekutiny.
- Utřeme česnek se solí a majoránkou a guláš dochutíme.
- Oloupeme a na větší kostky nakrájíme tuřín a vše přidáme k masu. Vaříme ještě asi 30 minut do změknutí zeleniny.
- Servírujeme s čerstvou petrželkou, červenou cibulí, dochucené solným květem s Ibiškem a pikantním chilli olivovým olejem.