Šafránové risotto s (bílým) chřestem

 

Pro 4 osoby

Suroviny

  • olivový olej
  • máslo
  • 100 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šafrán
  • 16 ks chřestu
  • 300 g rýže (arborio/carnaroli)
  • 200 ml suchého vína
  • 800 ml zeleninového vývaru/vody
  • 50-60 g parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička čerstvé citronové kůry z bio citronu
  • solný květ Citron & levandule
  • pepř
  • citronový olivový olej

Postup

  1. Na olivovém oleji s trochou másla orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a po chvilce přihodíme nadrobno nasekaný česnek.
  2. Přidáme trošku šafránu a na kolečka nakrájený oloupaný chřest (bez hlaviček, které si orestujeme na olivovém oleji bokem na ozdobu) a vše zlehka orestujeme spolu s rýží.
  3. Zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol, zabere to asi 3 minuty.
  4. Postupně přiléváme po částech vývar/vodu a mícháme dokud není rýže na skus a risotto lehce řidší.
  5. Přidáme nastrouhaný parmezán, čerstvou citronovou kůru a máslo, dobře promícháme.
  6. Dochutíme solí a pepřem a krémový výsledek na talíři dozdobíme restovanými hlavičkami (bílého) chřestu, hoblinkami parmezánu a zakápneme citronovým olivovým olejem.