Hummus s pečenou paprikou

 

4 porce

Suroviny

  • 4 kapie
  • 220 g vařené/sterilované cizrny
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • 100 ml vody
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička solného květu Ibišek
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý koriandr
  • chilli olivový olej

Postup

  1. Upečeme červené papriky lehce zakápnuté olivovým olejem při 200°C. Potrvá to asi 30-35 minut.
  2. Z cizrny odebereme lžíci stranou a zbytek dáme do mixovací nádoby. Přidáme tahini, vodu, olivový olej, citronovou šťávu, římský kmín, koriandr, solný květ a česnek (bez vnitřního klíčku), a vše lehce rozmixujeme.
  3. K pomazánce přidáme dvě pečené červené papriky (se slupkou) a rozmixujeme dohladka.
  4. Dvě pečené kapie (bez slupky, půjde hladce svléknout) nakrájíme na kousky, smícháme se lžící zbylé cizrny, osolíme a opepříme.
  5. Hummus přendáme do misky, ozdobíme paprikovo-cizrnovou směsí, čerstvým koriandrem, solným květem s ibiškem a chilli olejem.

TIP

Hummus podáváme jen tak, s na klínky nakrájenou zeleninou (mrkví, okurkou, ředkví a řapíkatým celerem…) nebo s (pita) chlebem.